czwartek, 21 listopada 2024 11:05

Cechy odmian kukurydzy — na co zwrócić uwagę

Kukurydza wymaga corocznego odnowienia materiału siewnego — wysiewane są nasiona w pokoleniu F1. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie cechu użytkowych niedostępnych dla konwencjonalnego sposobu przygotowanie materiału siewnego. W związku z tym, co roku rośliny są genotypowo podobne do wzorca odmiany, co przekłada się na ich właściwości — cechy odmianowe. W profilu odmiany zawarte są informację o wielu cechach, z których wybrane zostaną szerzej przedstawione w przygotowanym materiale.
  • 29.10.2024 09:46
  • Autor: Grupa tipmedia
Cechy odmian kukurydzy — na co zwrócić uwagę

Kierunek użytkowania 

Można wskazać dwa główne sposoby wykorzystania plonu kukurydzy: na ziarno i na kiszonkę. Jednak taka klasyfikacja to bardzo duże uogólnienie, ponieważ w każdej z tych grup można wyróżnić podkategorie. Ziarno kukurydzy może być przeznaczone na:

  • produkcja skrobi kukurydzianej 
  • produkcja pasz treściwych 
  • przemiał na kaszę i mąkę 
  • kukurydza cukrowa do bezpośredniej konsumpcji 
  • kukurydza pękająca — na popcorn 
  • produkcja bioetanolu 

Każde z powyższych zastosowań ma określone "potrzeby" w stosunku do odmian kukurydzy, niektóre nawet bardzo specyficzne. Równie ciekawie prezentuje się rozszerzenie hasła "wykorzystanie na kiszonkę":

  • kiszonka z całych roślin — najbardziej popularna 
  • zakiszanie odkoszulkowanych kolb tzw. CCM 
  • LKS (zakiszanie nieodkoszulkowanych kolb 
  • produkcja biogazu (biomasa) 

Liczba FAO

FAO jest 3 cyfrową liczbą określająca wczesność kukurydzy, czyli długość okresu wegetacji od siewu od osiągnięcia dojrzałości technologicznej. Wraz ze zwiększaniem liczby FAO rośnie potencjał plonotwórczy odmian, ale jednocześnie wydłuża się okres wegetacji. Zbyt długi okres wegetacji może znacznie utrudnić osiągnięcie dojrzałości zbiorczej — szczególnie ważne w przypadku kukurydzy na ziarno. W przypadku uprawy kukurydzy na ziarno jest pewna rejonizacja pod kątem liczby FAO, którą najlepiej oddaje poniższa mapa.

Ze względu na liczbę FAO odmiany kukurydzy zostały podzielone przez COBORU na poniższe grupy:

  • FAO do 230 - odmiany wczesne 
  • FAO 240-250 - odmiany średnio wczesne 
  • FAO 260-290 - odmiany średnio późne 
  • FAO powyżej 300 - odmiany późne 

Typ kolby — flex i fix

Liczba ziarniaków w kolbie w typie flex nieokreślona w genach odmiany, w związku z tym liczba rzędów i ziarniaków może być modyfikowana przez warunki środowiska podczas wegetacji. Przeciwieństwem jest kolba typu flex, w której powyższe parametry są stałe i ściśle związane z genetyką danej odmiany.

Powyższe parametry to tylko mała część cech opisująca nasiona kukurydzy. Z pełnym profilem odmian na ziarno i na kiszonkę można zapoznać się na: https://osadkowski.pl/material-siewny/nasiona-kukurydzy--c-001097.

Materiał partnera